At an election, a candidate secures 40% of the votes, but is defeated by the other candidate by a majority of 298 votes. Find the total number of votes recorded.
1580
1490
1470
1530
B.
1490
Let total number of votes recorded = x
Now according to the question,
(60% of x) - (40% of x) = 298
= 20% of x = 298
Find the wrong number in the given series
3, 7, 16, 35, 70, 153
70
16
153
35
A.
70
The sequence of given series is as follows:
A number when divided by 6 leaves remainder 3. When the square of the same number is divided by 6, the remainder is
0
2
1
3
D.
3
As we know that,
If a number or square of a number is divided by the same number, a remainder is same in both the conditions.
Hence, square of a number is divided by 6, we get 3 as remainder.
Two persons ride towards each other from two places 55km apart, one riding at 12 km/h and the other at 10 km/h. When will they be 11 km apart?
2h and 30 min
1h and 30 min
2h
2h and 45 min
C.
2h
Relative speed of both persons = 12 + 10 = 22 km/h
Now, distance between both of them = 55 - 11 = 44 km/h
Time, when distance is 11 km between both of them
=
Hence, they will be apart 11 km after 2 hour.
A train 150 m long passes a telegraphic post in 12 seconds. Find the speed of the train.
50 km/h
12.5 km/h
25 km/h
45 km/h
D.
45 km/h
Length of train = 150 m
=
Time = 12 s =
∴ Speed of train =
In a parade of school students, the number of boys and girls are in the ratio of 9:7 respectively and the total number of boys and girls are 256. Find the number of girls.
102
112
118
128
B.
112
Let, number of boys and girls are 9x and 7x, respectively.
Given, total number of boys and girls = 256
∴ Number of girls =
= 7 x 16 = 112
Successive discount of 20% and 10% is given on an item of ₹700, find the selling price.
504
196
582
601
A.
504
Here, r_{1} = 20%, r_{2} = 10% and marked price = ₹700
∴ SP of an item =
=
= 7 x 8 x 9 = ₹ 504
The ratio between the height of tower and the point at some distance is . What will be the angle of elevation?
B.
Let, height of tower =
and distance of a point = 5x
Let, angle of elevation =
Then, in ,
The averages of runs scored by a player in 11 innings is 63 and the average of his first innings is 60 and the average of last six innings is 65. Find the runs scored in the sixth inning.
60
54
67
57
D.
57
Average score of runs of 11 innings = 63
Total score of runs of 11 innings = 11 x 63 = 693
Average score of runs of first 6 innings = 60
Total score of runs of 6 innings = 6 x 60 = 360
Now, average score of runs of last 6 innings = 65
Total score of runs of last 6 innings = 6 x 65 = 390
Hence, Total runs scored in sixth innings
= 360 + 390 - 693 = 750 - 693 = 57
Severity: Notice
Message: Undefined variable: flex_subject_id
Filename: features/flexipad.php
Line Number: 348
Backtrace:
File: /var/www/html/public_html/application/views/features/flexipad.php
Line: 348
Function: _error_handler
File: /var/www/html/public_html/application/views/previous_year_papers/paper.php
Line: 163
Function: view
File: /var/www/html/public_html/application/controllers/Study.php
Line: 2109
Function: view
File: /var/www/html/public_html/index.php
Line: 315
Function: require_once